Om förebildsjakten

Förebildsjakten är en årlig kampanj där vi visar upp positiva exempel på unga lokala förebilder och berättar deras stories om hur de valt att påverka sitt eget liv och samhället i en positiv riktning. För människor gör som andra gör. Om vi då vill ha ett mer konstruktivt och positivt samhälle behöver vi helt enkelt bli fler och visa upp fler som gör just en positiv påverkan i sitt eget liv såväl som i samhället. För ju fler vi blir som gör något positivt, ju fler finns det ju att ta efter. Och någon måste börja. Vi tror att denna någon också kan vara du.

Spårvagnskampanjen

I samarbete med Wallstreet Media är Förebildsjakten inte bara digital utan syns även på spårvagarna runt om i Göteborg. Detta gör det möjligt för våra förebilder att exponeras för ännu fler människor, som även de kan välja att bli framtidens förebilder. För det är tillsammans vi skapar ett samhälle där ungas delaktighet prioriteras och möjliggör en positiv utveckling i samhället. 

Var med och sprid våra förebilder

För att sprida, lyfta och bli fler förebilder behöver vi Er. För en film, ett budskap eller en story är ingenting om ingen lyssnar och ser. Vi önskar därför att ni går in och delar, gillar och ger kärlek till alla våra förebilder. Deras filmer finns samlade på vår Instagram, Facebook och Youtube-kanal. Så välj ett av dessa forum eller varför inte flera: Tagga vänner som du tycker borde ta del av förebildernas stories eller som är en förebild för dig. 

Tävlingsmomentet

Förebildsjakten innehåller ett litet tävlingsmoment, där en jury väljer ut Årets Förebild i varje kategori. Här nedan ser ni årets jury! 

Faton Begu

Årets Förebild 2020 Lokal verkan

Ragnhild “Rags” Jacobsson

The Perfect World Foundation

Sana Abdul Baki

Alumn Generation F & Förebildsprogrammet

Hanna Glad

Alumn Förändringsagent & Förebildsprogrammet

Mohamed Yosef

Alumn Förändringsagent & Förebildsprogrammet

Otto Hast

Ambassadör Förebildarna

“Finalisterna visar att det finns många bra och samhällsnyttiga initiativ av unga människor som visar att man inte behöver vänta till en viss ålder eller yrke för att kunna ha en påverkan på samhället. Att få möta alla dessa inspirerande människor och få sitta i juryn känns därför otroligt spännande.”
– Hanna Glad

Kategorier och kriterier

Samhällsentreprenör

  • Har genom sin drivkraft tagit ansvar för att påverka samhället positivt
  • Har aktivt och konkret influerat unga individer lokalt eller nationellt
  • Har med sitt mindset och inställning inspirerat andra att göra detsamma

Lokal verkan

  • Tar ansvar för sin egen påverkan genom att vara ett gott föredöme samt med ett rörande engagemang valt att se det goda i människor
  • Har aktivt och konkret influerat unga individer direkt/indirekt på en lokal nivå
  • Har med sitt mindset och inställning inspirerat andra att göra detsamma

Ung till ung

  • Har utmanat sig själv och sitt mindset, samt agerar på möjligheter
  • Har aktivt och konkret influerat personer direkt/indirekt inom de yngre generationerna
  • Har med sitt mindset och inställning inspirerat andra att göra detsamma

Årets Förebild i varje kategori utnämns i mars 2022!

Tidigare NOMINERADE & UTSEDDA

2020

2019