Om förebildsjakten

Förebildsjakten är en årlig kampanj där vi visar upp positiva exempel på lokala förebilder och berättar deras stories om hur de valt att påverka sitt eget liv eller samhället i en positiv riktning. För människor gör som andra gör. Om vi då vill ha ett mer konstruktivt och positivt samhälle behöver vi helt enkelt bli fler och visa upp fler som gör just en positiv påverkan i sitt eget liv såväl som samhället. För ju fler vi blir och ser som gör något positivt. Ju fler finns det ju att ta efter. Och någon måste börja.It´s just that simple.

Förebildsjakten 2020 i siffror

Förebildsjakten 2020 är avslutad, och vi vill passa på att sammanfatta årets kampanj.
15 finalister valdes ut ur mängden med nomineringar som inkom, och dessa delades in i tre olika kategorier, med fem förebilder i varje.

Varje förebild fick spela in ett personligt porträtt på cirka 2 minuter, som syftade till att låta allmänheten lära känna dem och deras stories bättre.

Filmerna i Förebildsjakten har exponerats över 30 000 gånger! Vi är så otroligt glada över att så många har velat ta del av, och dela med sig av, våra fantastiska förebilders porträtt! Om du inte redan har sett porträtten kan du kolla in dem på Förebildarnas IGTV.

Tack vare att kampanjen även har rullat på spårvagnarna i Göteborg i två månader så har kampanjen även haft möjlighet att exponeras 2 800 000 gånger! Under kampanjens aktiva period i kollektivtrafiken har 930 000 unika resande haft möjlighet att stöta på kampanjen!

Spårvagnskampanjen

I samarbete med Wallstreet Media var Förebildsjakten i år inte bara digitalt utan rullade även på Göteborgs spårvagnar i två månaders tid. Det är vi superstolta över! Vi är även så glada över att Stenastiftelsen möjliggjorde vår satsning genom sitt stöd.

För våra finalister innebar det att bli ansiktet utåt för det Förebildarna står för: Alla kan vara en förebild! För det är tillsammans vi skapar ett samhälle med ansvarsfulla och starka individer, fulla av framtidstro och hopp.

Var med och sprid våra förebilder

För att sprida, lyfta och bli fler förebilder behöver vi Er. För en film, ett budskap eller en story är ingenting om ingen lyssnar och ser. Så in och dela, likea och ge kärlek till alla våra förebilder. Deras filmer ligger samlade på vår IGTV på Instagram och som videoklipp på vår facebook. Så välj ett av dessa forum eller varför inte ta bägge. Tagga vänner du tycker borde ta del av förebildernas story eller som du tycker gör något lika nice. Och dela allas eller någras stories eller vår teaser film som presenterar alla våra 15 förebilder i samma film. Bara börja. För nu är den någon vi behöver just Du.

Tävlingsmomentet

Vi började med ett femtiotal nomineringar. Sen blev de 15 finalister och den 15 mars utnämndes Årets Förebild! Förebildsjakten innehåller nämligen även ett litet tävlingsmoment där Årets Förebild utses i tre kategorier: Ung till Ung, Lokal verkan och Samhällsentreprenör.
Vi frågade åtta grymma personer i vårt nätverk om de ville ha den något jobbiga uppgiften att utnämna en person i respektive kategori till pristagare och därmed få sprida sitt budskap ytterligare. Själva är vi tacksamma för att vi slapp uppgiften för givetvis är de alla vinnare.

Tilda Wissmar

Farid Nolen

Ragnhild Jacobsson

Filip Plan

Bob Jelica

Molly Eklund

Eliam Lundberg

Linda Ekenberg

FÖREBILDSGALAN

Den planerade Förebildsgalan blev i år istället en digital prisceremoni, där Årets Förebild överraskades med sång, blommor och lagom med avstånd.
Vi vill rikta ett stort tack till Gosskören som var med och överraskade våra utnämnda förebilder, deras fantastiska sång och show lyfte helt klart stämningen på den där rätt kalla dagen i mars. Har du missat Förebildsjaktens prisceremoni? Klicka tillbaka till startsidan så hittar du den!

Tidigare utnämnda